Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат създаването на девет вида пенсии – пожизнени и срочни, с право на унаследяване, съобщава "Инвестор.БГ". Различните видове са разписани в становището на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с предложените от Министерството на финансите последни промени в Кодекса за социално осигуряване.

ГОРАНОВ НЕ БЪРЗА С ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВТОРАТА ПЕНСИЯ

В края на април финансовото министерство предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, като основната е допълнителните пенсии да се изплащат доживотно от фондовете чрез създаването на общ пул от всички индивидуални партиди. Но по този начин се губи правото на унаследяване.

НАЦИОНАЛИЗИРА ЛИ ДЪРЖАВАТА ВТОРАТА ПЕНСИЯ?

Дружествата предлагат в становището си да се въведат три вида допълнителни пожизнени пенсии за старост, измежду които осигурените лица да могат да избират – допълнителна пожизнена пенсия за старост, допълнителна пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване и допълнителна пожизнена пенсия за старост с право на наследяване.

Четвъртият вид пенсия, който предлагат частните фондове, е допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер, пише "Инвестор.БГ".

Предлага се и еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида на дадено осигурено лице при трайно намалена работоспособност над 89,99%, както и еднократно или разсрочено изплащане при пенсиониране, по избор на осигуреното лице.

Допълнително дружествата предлагат и три вида наследствени пенсии – еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната партида на наследниците на починало лице, което все още не е пенсионер, еднократно или разсрочено изплащане на наследниците на починал пенсионер и наследствена пенсия на наследниците на починал пенсионер.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е решил да сезира Конституционния съд за пенсионните промени от края на 2014 г., когато по предложение на финансовия министър Владислав Горанов се даде възможност за прехвърляне на партиди от частните фондове към НОИ. Промените започнаха да действат през лятото на миналата година, когато беше публикувана и конкретната наредба, припомня "Инвестор.БГ".

ГОРАНОВ ГОТОВ ДА ОТТЕГЛИ РЕФОРМАТА НА ВТОРИТЕ ПЕНСИИ