Това, което се случва в „Пирогов“, е подигравка с тази институция. Договорът, предложен от Столичната здравноосигурителна каса, е пълен с абсурди.

Това заяви днес на специална пресконференция директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов. Думите му бяха излъчени по Нова телевизия.

"Реформа се прави с пари, медицина се прави с пари. Крайно време е в тази мелачка, която продължава повече от 15 години, някой да сложи черта. Колко финансови министри се извъртяха и казват: „Аз на тези няма да им дам пари, докато не се реформират. Вие кога ще се реформирате, господа?", попита проф. Миланов.

Вчера ръководството на "Пирогов" обяви, че не е подписало договора с РЗОК, а работещите в лечебното заведение са в стачна готовност поради неполучени заплати. Това е станало, тъй като НЗОК не е превела заработените от болницата пари.

„Парите на „Пирогов” още не са преведени. Мисля, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение, и това не е случайно. Нека го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да раздели, да сложи прът в колелото. Не знам кои са тези сили”, каза шефът на "Пирогов".

По последна информация Здравната каса е превела дължимите средства. В рамките на днешния ден работещите в "Пирогов" би трябвало да получат възнагражденията си. Те обаче остават в стачна готовност.

Според Миланов новият договор всъщност представлява протокол с орязан бюджет за болницата. Той изтъкна, че му е оказван натиск да го подпише.

"Каня ръководството на Здравната каса, за да обсъдим документа, защото вътре е изпъстрено с дивотии", каза още Миланов.

В предлагания договор бил намален броят на интензивните легла в лечебното заведение, които досега не са били лимитирани. Сега се предвиждало броят им да бъде 32. 

Проф. Миланов ще настоява част от парите за спешните клинични пътеки да бъдат превеждани авансово.

"Четвърт милион болни на година минават през болницата, а 45 000 остават за лечение. Но при тези условия не можем да си вършим работата. Подозирам политическо задкулисие, защото някой използва в момента "Пирогов", за да поддържа напрежение. Над 2000 човека си чакат заплатите. Аз не съм фокусник, за да извадя парите от джоба си", заяви Стоян Миланов.

Той допълни, че му било казано, че няма да си получат парите, ако не подпишат договора. 

Проф. Миланов настоя отговорните за забавянето на средствата да си понесат отговорността.

„Да, говоря за оставки", уточни шефът на "Пирогов".

И продължи:

"Дори да си получим заплатите, параметрите на договора са такива, че няма да можем да работим както досега, тъй като има недомислици. За всеки ден забавяне на плащанията към "Пирогов" НАП начислява лихви за неплатени осигуровки. Това е срамно за държавата."