"Серьожа, пред теб е интересен живот", така руският външен министър отговори на въпрос какво писмо би написал до себе си в минало време.

Сергей Лавров даде пространна пресконференция в Москва, която бе наситена и с лични въпроси.

"Никога не съм правил планове за живота си. Всичко проста ставаше от само себе си", обясни 66-годишният дипломат № 1 на Русия. "И сега не мисля за бъдещето. Просто се намирам на точното място", допълни той. 

Външният министър се въздържа от коментар за уменията на дансинга на своята говорителка. Но отбеляза, че я е наблюдавал и му е харесало как Мария Захарова танцува пред журналисти под звуците на песента "Калинка". "Не съм танцьор", отговори той, попитан дали би демонстрирал своите заложби на сцената. 

Захарова танцува за журналистите на форума в Сочи.

Преди половин месец гласът на Лавров се отпусна и изпълни обещанието си, че ще потанцува пред репортерите. Направи го на галавечерята за журналистите, отразяващи международния форум в Сочи.

Известно е, че Лавров е от малцината, които са си извоювали правото да пушат в сградите на ООН в Ню Йорк. Министърът обаче коментира, че това не го прави на работното си място в Москва, защото не иска да нарушава законите. Според него те били доста строги и несправедливи. Така че можело да се преразгледат и да бъдат по-благосклонни към пушачите.

"Пуша много малко. Ето от сутринта изобщо не съм палил", похвали се дипломатът. Иначе много обичал и да спортува - особено футбол. Ходел и на фитнес, за да поддържа форма.

Между закачките Лавров отговори и на сериозни въпроси. Той припомни по повод разполагането на американския ракетен щит в източноевропейски държави (б.р. Румъния), че през 2001 година тогавашният президент на САЩ Джордж Буш казал на Путин да не се безспокои, защото оръжията не били насочени към него. И посочил: "Разбирам, че ще бъдете принудени да вземете ответни мерки. Предприемайте каквито мерки искате, правете каквото искате".

Това обаче някак си не се помнело и сега особено източноевропейските държави се сърдели и обвинявали Москва, че предприема ответни мерки, сподели министърът.

Лавров коментира, че освобождаването на украинската пилотка Савченко било правилно и нямало значение дали тя "ще прави гадости на Русия". Защото кой ли не правел гадости спрямо Москва в Украйна.

Той отново "изпя" припева на опорните точки по отношение на санкциите срещу Русия. Те давали възможност да се отвори прозорец за укрепване на продоволствената независимост на страната, финансовите сметки, диверсификацията на търговията и т.н. Но не каза и дума какви са отрицателните действия им върху икономиката на Русия. 

Руският външен министър обяви още, че коалицията на САЩ в Сирия бездейства, а същевременно турската граница продължава да бъде пресичана от терористи.

„Коалицията в момента на практика бездейства, а в това време през турската граница продължават да преминават терористи и техника. Те явно готвят настъпление“, опасява се Лавров. 

Той коментира и изострените отношения с Анкара.

„Ние никога не сме казвали, че ще връчим на Турция маслинена клонка или каквато и да е друга клонка“, подчерта Лавров. „Ние казахме, че Турция трябва да поднесе извинения и да компенсира загубите, нанесени в резултат на тази престъпна акция (б.р свалянето на руския боен самолет в края на миналата година), в резултат на това военно престъпление“, добави той.

Дипломатът припомни, че Владимир Путин е говорил преди време за руско-турските отношения и че Анкара по различни начини се стреми да ги възстанови.

„Президентът каза, че сме готови да ги разгледаме, но първоначално Турция трябва да направи това, което трябва“, уточни министърът, явно имайки предвид извинението.