Един от задържаните в Украйна двама руски журналисти координира действията и съветва проруските сепаратисти там, съобщи местното издание "Еспресо", цитирано от агенция УНИАН.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи видео, доказващо дейността му. Клипът е заснет по време на бой край селището Черевковка, между градовете Славянск и Краматорск, на 19 май.

Журналистите от руската телевизия "Лайфнюз" Марат Сайченко и Олег Сидякин бяха задържани в Краматорск на 18 май. Те заявиха, че са дошли да заснемат на видео обстрела на местното летище. Според СБУ по-късно двамата признали, че пристигането им в Украйна не било свързано с журналистическа дейност. Според прессекретаря на СБУ Марина Остапенко целта им била да придружават терористите и да отразяват незаконната им дейност.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки също се усъмни, че двамата задържани са журналисти. Според нея Сайченко и Сидякин може да са съпричастни към подривната дейност на сепаратистите и контрабандата на оръжие. Според Псаки в багажника на колата им бил открит преносим зенитно-ракетен комплекс.

Русия не вярва на обвиненията на Украйна, които са си чиста провокация. Това заяви Алексей Пушков - председател на Комисията по международните отношения в Думата в Москва. Той представи проекторезолюция с искане за незабавното освобождаване на двамата журналисти.