Предложенията на представители на българи от чужбина за промени в Изборния кодекс, с които да отпаднат въведените ограничения за вот зад граница, ще бъдат внесени още днес в Народното събрание. Работата ще свършат двама депутати от ДСБ/РБ - лидерът на тъмносините Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов, потвърди Кънев пред Клуб Z.

Става дума за същите поправки в изборните правила, които омбудсманът Мая Манолова прати вчера в писмо до председателката на парламента Цецка Цачева. Общественият защитник обаче няма законодателна инициатива, въпреки че представи готов законопроект. Затова за внасянето му е нужна намесата на депутати.

МАНОЛОВА ПРАТИ НА ЦАЧЕВА ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Сред промените, зад които застават представителите на българи зад граница, са въвеждане на избирателен район "Чужбина", връщане на създаването на т.нар. "автоматични" секции зад граница там, където на предишни избори са гласували поне 100 души, както и намаляване на броя на заявленията, нужни за откриване на секция извън посолство или консулство на 40.

По действащия кодекс, приет от ГЕРБ, Патриотичния фронт и част от РБ заявленията са 100, а в новото предложение на управляващите, което предстои да се гласува след отхвърлянето на ветото - 60. 

Район "Чужбина" присъстваше и в първите предложения на Реформаторския блок, но мнозинството го отхвърли. Сега за въвеждането му мотивите отново са съгражданите ни да могат да избират свои депутати и да ползват преференциално мажоритарно предпочитание, както българите в страната. 

Самата Манолова в средата на месеца организира срещи между българи зад граница и парламентарните формации. Това бе преди отхвърлянето на ветото на президента Росен Плевнелиев от депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, РБ (само ДБГ и СДС) и БДЦ. Още тогава от ДСБ бяха заявили, че биха могли да внесат нов законопроект за увеждане на вота зад граница. 

Законопроектът се внася днес, за да може да се разгледа заедно с останалите 3 проекта, внесени в Народното събрание след отхвърлянето на ветото на Плевнелиев. Първият е на 47 депутати от ГЕРБ, ПФ, част от РБ и БДЦ и предвижда "облекчаване" на правилата така, че в една държава да няма повече от 35 секции. Към момента това би засегнало избирателите в Турция, САЩ, Испания и Великобритания.

АБВ също предлагат неограничен брой секции зад граница при 40 подадени заявления, но от техните идеи липсват район "Чужбина" и автоматичните секции, зад които българи от чужбина настояват. 

БСП като опозиционна сила също има проект, в който сред основните моменти е отмяна на електронното гласуване. 

БСП ИСКА ОТМЯНА НА ПРИЕТОТО ВЕЧЕ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще разгледа днес проектите на властта, на АБВ и на БСП, става ясно от обявения дневен ред на парламентарния орган. Идеята на ДСБ е и предложенията на българи от чужбина, за които настоява и омбудсманът Манолова, която ги обобщи и в готов законопроект, да влязат в пакета от разглеждани промени още днес.