Евродепутатът Андрей Новаков (Европейска народа партия /ГЕРБ), съобщи днес, че е внесъл за разглеждане в Европейската комисия предложение за нова младежка програма с бюджет от почти 1 милион евро. Тя ще се казва ALECO и има за цел да предоставя стипендии и финансова подкрепа на млади предприемачи да трупат опит в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея.

С 990 000 евро предвидени в проекта трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от цяла Европа. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план,  да са основали наскоро своя компания, или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Новата програма ще финансира до 70 на сто от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за пътуване на предприемача до избраната страна.

Ако Европейската комисия одобри предложението, ALECO ще е първата подобна програма, резултат на изцяло българско предложение. Чрез нея, всеки гражданин на ЕС, който има идея за бизнес, ще може да намери подходяща компания извън Европа, в която да остане до 6 месеца. 

Името на програмата е вдъхновено от българския писател и пътешественик Алеко Константинов и е абревиатура от Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).