Промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с втората пенсия, плащана от частните пенсионни фондове, отпада от предложенията на Министерството на финансите.

Това заяви днес на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов.

Причина за отпадането са множество критики от различни страни към идеите на ведомството, които предвиждаха прехвърляне на парите от личните вноски в общ пул и премахване на правото на онаследяването им.

Новото намерение на Горанов е тези промени да се подготвят в консенсус от Министерството на труда и социалната политика, пенсионните дружества и синдикатите. Министърът посочи че останалите промени ще бъдат предложени на дебат с бизнеса и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те са свързани с разширяване на дефиницията за свързаност, нови изисквания към капитала, към ръководствата на пенсионно-осигурителните дружества и с промени в правилата за инвестиции.

"Изтеглянето на средства от вложителя от сметката му във втория пенсионен стълб крие рискове някой да се изкуши да направи бала на внучето си или ремонт на апартамента и след това да остане с по-ниска пенсия. Затова тази тема се оставя на социалните партньори и се премахва от предложенията за промени на Министерството на финансите. Нека социалните партньори измислят най-добрата схема и едва тогава министерството ще се включи с експертиза. Продължаваме диалога с бизнеса и синдикатите, за да изчистим отговорностите към осигурените лица", каза Горанов.

И допълни:

"Искаме гаранции, че многото милиарди лева, собственост на българските граждани ще бъдат управлявани така добре, че хората да имат добра доходност."

Горанов отрече подозренията, че в предложенията има национализация на парите на вложителите. В същото време министърът разви идеята, че първият (държавният) и вторият (частният) стълб на пенсионната система се конкурират.

"Пенсиите от втория стълб не са надграждане, а са заместващи", каза Гораанов.

Така е било замислено още при създаването на модела, уточни пресцентърът на финансовото министерство.

"На всеки български гражданин осигуряващ се във втория стълб, ще му бъде намалена пенсията с 28 процента и те трябва да бъдат осигурени от втория стълб", предупреди финансист номер 1.