Microsoft представи третата версия на своя таблет Surface Pro, като този път добрата новина е, че гигантът накрая се отказа да гони iPad и се насочи директно към леките и скъпи лаптопи, разбирай MacBook Air.

Устрйството вече е с 12-инчов дисплей вместо 10,6-инчовия при Surface Pro 2. То запазва външния вид на хардуера от предишните серии - здрава, магнезиева черупка, която на задната част има стабилна пластина на панти, която върши чудесна работа като опора, макар и само на твърда повърхност.

Предвидени са пълноразмерен USB 3.0 порт, както и мощни мобилни процесори от интелската колекция - от i3 до i7. Windows 8.1 Pro е стандартно инсталиран и с помощта на чувствителния сензорен дисплей управлението става с лекота.

Плюс на дисплея е, че той е чувствителен и на натиск, като с помощта на стилус може да се използват най-различни ръкописни приложения и фотошопски техники.

Дисплеят е с резолюция от 2160 на 1440 пиксела, дебелината на корпуса само 9,1 мм, а теглото - 800 грама. Има предна HD и задна 5-мегапикселова камера, както и стерео високоговорители. Обещават се до 9 часа работа в интернет.

Вградените сензори като акселерометър, жироскоп, магнитометър и сензор за околна светлина говорят, че може да използвате джаджата за най-различни мобилни приложения за таблет и смартфон. 

Устройството е налично на пазара в САЩ като цената на най-евтиния модел с Core i3 процесор, 4 GB RAM и 64 GB SSD памет е $ 799. Върховият вариант за $ 1949 е с чип Core i7, 8 GB RAM и 512 GB твърдотелен диск. Прибавете към тях и $ 130 за много удобната клавиатура, която се закрепва с магнитчета и предпазва дисплея когато се сгъне.

Цените за другите пазари още не са обявени, но извън САЩ устройството и без това е чиста екзотика. Не че в Америка се избиват да го купуват.