Британският престолонаследник принц Чарлз сравнил руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер, пише в. "дейли мейл".

Това се случило в канадския град Халифакс в понеделник. Синът на кралица Елизабет II и съпругата му Камила Паркър.Боулс са на визита в Канада.

На 19 май двамата посетили военниямузей в Халифкс. Там Чарлз се срещнал с 88-годишната полска еврейка Мариен Фъргюсън, избягала по чудо от град Данциг (днешния Гданск) по време на нацистката окупация. Тя разказала на принца за живота си. "А сега Путин прави горе-долу същото, което е правил и Хитлер", отвърнал Чарлз.

Госпожа Фъргюсън потвърдила думите, които чула от принца, и допълнила, че много хора мислят същото, кто гледат как Путин завзема други страни като Украйна. Тя обаче изтъкнала, че била удивена от коментара, тъй като кралските особи обикновено не казват на грас такива неща. Все пак репликата на престолонаследника звучала "честно и открито".

От офиса на Чарлз отказали да коментират думите му, като заявили, че те са произнесени в частен разговор.

Не за първи път действията на Русия вУкрайна биват сравнявани с агресивното поведение на нацистка Германия и Хитлер. През март бившият американски държавен секретар Хилъри Клинтън припомни как Фюрерът постоянно говорел за лошо отношение към немците в Чехословакия и други страни.

След анексирането на Крим германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред берлински ученици, ченякога Хитлер действал по същия начин в принадлужащите на Чехословакия Судети.

Принц Чарлз ще се види с Путин на 6 юни във Франция. Двамата ще присъстват на честването на 70-ата годишнина от десанта на западните съюзници в Нормандия, довел до отварянето на втори фронт срещу нацистка Германия.