СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – До 3 години затвор, 5 години забрана за влизане в Германия и солени глоби за т.нар. социални туристи от държави от ЕС предвижда законопроект на правителството, съобщиха днес германски медии.

Очаква се той да бъде официално оповестен в началото на юни и внесен в парламента още преди лятната ваканция.

Макар да е записано, че крутите мерки са срещу източването на социалните каси от страна на имигранти от държавите от ЕС, публична тайна е, че законът става факт заради страхове, че неграмотни и без квалификация български граждани и румънци щели да залеят Германия след 1 януари т. г. с цел да получават социални помощи и детски надбавки.

На тази дата изтече 7-годишният забранителен период и ФРГ отвори трудовия си пазар за нас и румънците. 

Пръв надигна вой баварският Християнсоциален съюз (ХСС), който е съуправляващ в Берлин: “Който мами, вън от Германия!” Канцлерката Ангела Меркел се видя в чудо. За да усмири сестринския ХСС, тя предложи да се сформира работна група на ниво заместник-министри от всички министерства с изключение на отбранителното. 

Експертите представиха междинния си доклад през март т. г. В него те не констатираха “вълна от български и румънски имигранти”, но установиха тенденция към увеличаване на техния брой. Направени бяха и препоръки срещу социалния туризъм, целящ източване на социалните каси, залегнали сега в законопроекта.

При установени злоупотреби ще се налага забрана за влизане в страната за срок до 5 години. Предоставянето на фалшиви или непълни данни при получаване на документ за пребиваване в страната наказанието е до 3 години затвор или солидна глоба.

Детски надбавки ще могат да получават само имигранти от ЕС, които имат германски данъчен идентификационен номер. Той пък се дава единствено на работещи. И още – за да се получават детски надбавки, децата трябва да са при родителите си в Германия. Сега много наши и други имигранти получават такива пари, а децата им са при баби в родината.

Детските в Германия са за първо и второ дете по 184 евро, за трето – 190 евро, за четвърто и всяко следващо – по 215 евро.

Друга законова мярка е, че правото на пребиваване в страната за търсещи работа се ограничава на 6 месеца. През това време безработните няма да имат право на социални помощи, а ако в този срок не си намерят работа, ще трябва да напуснат ФРГ. Изключение се допуска само в случаите, при които надлежно бъде доказано, че предстои назначение малко след изтичането на 6-те месеца. 

Напусналите принудително Германия няма да могат да се върнат обратно за срок до 5 години, който ще се определя за всеки конкретен случай. При сегашната уредба напусналият по неволя ФРГ може да се върне още на другия ден.