Европейската комисия реши днес да продължи инвестиционния план за Европа и след 2018 година, когато той се очакваше да приключи.

Планът, който спонтанно получи името на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, за първата година на действието си е мобилизирал 100 милиарда евро частни инвестиции в европейската икономика и се очаква да постигне целта си за 315 милиарда евро инвестиции до 2018 година, съобщи Комисията. 

"Инвестиционният план работи и работи и оправергава песимистите", каза Юнкер. "Европейският фонд за стратегически инвестициисъздава работни места и поощрява инвестиции в реалната икономика всеки ден. Затова предлагаме да го удължим и след 2018 година".

Инвестиционният  план действа като Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) осигурява гаранции срещу първа загуба в рискови инвестиционни проекти. 

Фондът работи в рамките на Европейската инвестиционна банка и улеснява нейното участие чрез Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) във финансирането на проектите наред с частните инвеститори.

В България досега финансирането от ЕИФ по шест споразумения с банки-посреднички е 9,6 милиона евро и се очаква да привлече още 220,2 милиона евро за 1 590 малки и средни предприятия и започващи бизнеси.

Планът вече действа в 26 от 28 държави-членки на ЕС и е осигурил достъп до финансиране на близо 150 000 малки и средни предприятия и консултантският център за инвеститорите е отговорил на 160 молби за съвети, съобщи заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен.

Днес Комисията откри нов елемент на инвестиционния план, а именно Европейски портал за инвестиционни проекти - онлайн платформа, свързваща инициаторите на проекти с инвеститори.