Кой и защо е направил опит за подмяна на одобрени от Европейската комисия правила за проверка и анализ на дейността на българската прокуратура, за да се стигне до отлагане на тази проверка с няколко седмици в деня, в който тя трябваше да започне?

Такъв въпрос към премиера Бойко Борисов внесе депутатът от ДСБ/РБ Радан Кънев, след като на 30 май се разбра от съобщение на Министерството на правосъдието, че въпросната проверка няма да започне. 

"Припомняме, че независимият анализ на прокуратурата е основната и единствената нова препоръка в последния, доста критичен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка на в правосъдната система. Той е и ключов от стратегията за реална съдебна реформа и ясната позиция и препоръка на Венецианската комисия да се отървем от "съветския модел" на прокуратура", обясни Кънев пред журналисти в парламента. 

Лидерът на ДСБ обясни, че неотдавна лично Борисов се бе ангажирал с осигуряването на проверката на прокуратурата, а и според медийни публикации, макар и да не са били съвсем точни, той самият я е поискал. 

За наличието на опит на саботаж депутатът съди по съобщението, с което от правосъдното министерство обясняват на 30 май забавянето на старта на анализа. Това е денят, в който той трябваше да започне.

"Отлагането е обяснено с, цитирам, "нужда от доуточняване на голяма част от техническите подробности в методиката за работа на мисията, както и работните срещи на експертите", поради което "партньорите ни от ЕК прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици". Тоест не остава съмнение, че анализът е отложен от ЕК поради провал или саботаж на огранизацията на проверката от българска страна", заяви лидерът на ДСБ.

Той добави, че по негова информация правилата за анализа са били отдавна отдавна одобрени от представителите на Брюксел и не е имало висящи въпроси. Освен това начина на провеждане на работните срещи от експертите на ЕК не е "технически въпрос", а ключов елемент от анализа, който предопределя и резултатите от него. 

"Налага се изводът, че от българска страна е направен опит за подмяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент, който е довел до остра реакция от страна на партньорите ни от ЕК", добави Кънев.

Очаквайте подробности.