Словакия, която поема шестмесечното председателство на ЕС на 1 юли, не е съгласна с всички негови решения в областта на миграцията и убежището, но ще се опита да бъде "честен брокер" между държавите-членки, обяви днес министър-председателят на страната Роберт Фицо.

"Искаме да бъдем честен брокер. Това не значи, че ще сменим нашите национални позиции. Просто няма да ги слагаме на масата", каза социалистът Фицо на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Словакия оспорва в Съда на ЕС европейски решения за квотно преразпределяне на мигранти от Гърция и Италия в другите страни от съюза. В ред публични изказвания Фицо е заявявал, че няма да допусне мюсюлмани да бъдат заселвани в страната му. Заедно с унгарския си колега Виктор Орбан той е сред най-острите критици на политиката на Юнкер в миграцията и убежището.

В същото време Фицо каза, че е готов да подкрепи предложения на Комисията за връщане към правилата на зоната без вътрешен граничен контрол известна като Шенген, за създаване на европейска гранична и брегова охрана, за сътрудничество с Турция в борбата срещу нелегалната миграция.

Фицо призна, че съществуват сериозни противоречия между държавите-членки за предложена от Комисията реформа на правилата за получаване на убежище в ЕС, т.нар. Дъблински регламент. Тя предвижда постянен механизъм за преразпределяне на бежанци и глоби за страните-членки, които отказват да приемат своята квота. 

Приоритетите на словашкото председателство са икономически силна Европа, зазвършване на единния пазар, особено в дигиталната сфера, реформите в миграцията и убежището и глобално ангажирана Европа, но е твърде възможно то да мине под знака на резултатите от британския референдум за напускане или оставане в ЕС, който е на 23 юни, каза Фицо.

Той отклони въпрос за плановете в случай, че британците гласуват да напуснат, посочвайки, че такъв коментар би бил некоректен преди да е ясен резултатът от гласуването.