Светият Синод на Българската православна църква поиска отлагане на предстоящия Велик и Свят Събор на Православната църква на остров Крит. А ако това не стане - синодър реши да не участва в заседанието.

Това стана ясно от решение, взето от партиарха и митрополитите на заседание на Светия Синод вчера. Според съобщението всички владици са подкрепили решението.

Всеправославният събор е насрочен за 16 – 26 юни на о. Крит. Първоналачно идеята бе той да се проведе в Истанбул, където е и седалището на Вселенския партиарх Вартоломей. Мястото обаче бе променено заради обтегнатите отношения между Русия и Турция.

От мотивите на Светия синод става ясно, че той е недоволен от начина на организация на събора. Сред критиките е обстоятелството, че в дневния ред на заседанията липсват "особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване". Не става ясно какво точно се има предвид. 

Според митрополитите има и официално заявени несъгласия от поместни православни църкви по някои от вече одобрените текстове за Събора. Несъгласие има и за това, че ако се следва вече приетият регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, редактирането на текстове в документите на Събора ще е невъзможно.

Сред останалите притеснения на Светия синод са още начина на разположение на представителите на различните православни църкви по време на заседанието. Причината - нарушава се принципът на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви. Проблем имало и с месторазположението на гостите. 

Последната изброена причина е, че участието на Българската православна църква ще доведе до "големи и необосновани финансови разходи".