От близо 163 000 души, поискали убежище в Швеция миналата година, едва 494 имат работа, съобщи местната национална телевизия SVT. Швеция бе от малкото държави в Европа, които отвориха границите си почти напълно за бежанската вълна.

Проблемът не е в строга, а в претоварена бюрокрация - макар човек да трябва да си изкара позволение за работа, миграционните служби обикновено позволяват изключение дори и за тези, които още нямат постоянен дом, стига да са с валидни документи за идентификация и да са подали заявление за убежище. Доскоро тези изключения са се правили автоматично. В последната година обаче едва една трета от мигрантите на възраст между 20 и 64 години са получили такъв.

"Беше огромно количеството хора, които искаха убежище в Швеция, и за да можем да регистрираме всички, трябваше да деприоритизираме някои задачи, и това стана с намирането на работа", обяснява служителката в шведските миграционни служби Лиса Бергщранд.

Така всъщност две трети просто не са получили разрешително да работят. Разбира се, 494 от 54 300 също не е добра статистика.

Лявоцентристкото правителство, съставено от социалдемократи и зелени иска да даде временен дом на всички в следващите три години, но това ще повиши нуждата им да си намерят работа. А пропастта между местните и чужденците расте.

През април, безработицата в Швеция достигна рекордно ниско ниво от икономическата криза насам - едва 4,7% от родените в Швеция нямат работа, в сравнение с 14,9% от тези, дошли отвън. Местното бюро по труда обаче няма капацитета да се справи с прииждащите бежанци.

"Те може да са регистрирани в нашата база данни като безработни, но получават само най-основните услуги, тоест използването на онлайн услугите ни и беседи със съветници. Няма обаче алтернативи, базирани на програми, няма курсове, няма обучения", обяснява интеграционния специалист Фредрик Мьолер.

Много от 494-те, намерили работа, са хора в IT сектора, тъй като това е една от нужните професии в Швеция. Много от бежанците обаче нямат нужната квалификация за Швеция. Това не означава, че са необразовани или неспособни - в някои случаи идентична професия няма, в други шведските стандарти искат приравняване на квалификацията, трети просто са много млади и тепърва трябва да бъда обучавани.

Проблеми има и с културата на работа. Много от чужденците имат проблеми с това началниците им да са жени, в което Швеция е един от шампионите в света.