Бурни реакции в Twitter предизвика затварянето на няколко пародийни профила на Владимир Путин, Сергей Лавров и Александър Яковенко, съобщи сп. Time. Социалната мрежа за микроблогинг се принуди да отвори отново шегаджийските акаунти, след като хиляди потребители ги обвиниха в цензура под натиска на Русия.

Най-популярен е профилът @DarthPutinKGB, който има над 62 000 последователи, но затворени бяха и @SovietSergey (не на външния министър Лавров) и @AmbYakovenkoNot (не на руския посланик в САЩ Александър Яковенко).

"Пристигане в Атина днес:

Митничарите: Име?

Аз: Владимир Владимиров Путин

Митничарите: Окупация? (на англ. език това означава и професия)

Аз: Не, този път съм само за 2 дни."

"Това никога не ми омръзва. Сложих кафеварката на Влад на най-горния рафт."

"Нямам търпение цялото това #Брекзит шоу да свърши. Найджъл, Джордж, Борис и всички други ненормалници постоянно ми звънят и искат още пари."

Става дума за Найджъл Фарадж, лидер на крайнодясната британска партия UKIP, Джордж Озборн, консерватор, и Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон, и тримата големи поддръжници на това Великобритания да излезе от ЕС.

Самият @SovietSegey развива теория, че причина за затварянето на профилите е грешка на Euronews от миналия месец, които публикуват един от шеговитете туитове му като цитат на самия Лавров.

"Ето нашите влиятелни приятели, всемогъщия Венециански регионален съвет, които признават Крим като част от Русия".

Венецианският регионален съвет е местният парламент на Венеция, и, разбира се, не е признавал Крим за част от Русия

И трите профила изпълняват всички изисквания на Туитър за пародийни или шегаджийски акаунти, така че премахването им е необяснимо. Социалната мрежа не коментира, а руското посолство твърдо заявява, че не е имало каквато и да е комуникация по въпроса с тях.

След като бе възстановен, @DarthPutinKGB се пошегува:

"Сега, след като излязох от гулага, отивам да празнувам. Внимавайте, дами!"