30 000 хървати протестирали за нещо, което са преценили като въпрос от жизнена важност за държавата, обществото и гражданите.
При нас 30 души се водят за протест, 300 – за масов протест, 3000 – за всенароден протест.

Възможни са четири обяснения в случая.

1. При хърватите Обама, Сорос, ЦРУ, световният империализъм са си свършили по-добре работата.

2. При хърватите има повече платени агенти на Запада, гнили либерали, продажни космополити, „умни и красиви” национални предатели.

3. При хърватите все още демокрацията е незряла, наивна, агресивна, площадна, креслива и митингуваща, вместо да се е превърнала вече в зряла (с разумни политици), договаряща се (между корпоративните интереси и олигархията), консенсусна (сред марионетните партийни клики, особено пък сред тези, които са едновременно и на власт, и в опозиция), процедурна (когато процедурата изнася на властимащите), фасадна (да създава фиктивна демократична видимост) и формална (за да заклейми всякакви деструктивни неформали).

4. (това обаче съвсем не ми се вярва, казано от патрЕотични позиции) При хърватите има Народ, има Общество, има Граждани, които са готови да бранят националните интереси и своето бъдеще от корумпирани, продажни, безгръбначни, безхаберни политически елити, затова винаги и веднага, щом почувстват, че тези интереси и това бъдеще са застрашени от тези елити, те се надигат като един, като единно цяло, с общи ценности, стремежи и принципи...

Коментарът на Николай Слатински е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.