Американците ни стигнаха - две години след нас правят закон, който регулира т.нар. бързи кредити, става ясно от информация на Ройтерс.

БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ СТАНАХА БАВНИ

Бюрото за финансова закрила на потребителите на САЩ разкри планове, които въвеждат ограничения при т.нар. кредити до заплата, лихвите по които могат да стигат 390% годишно, съобщава информационната агенция.

Предложението на Бюрото освен това въвежда и изискване компаниите, които отпускат бързи кредити, да проверяват дали кредитополучателите им могат да си позволят плащането на вноските. Също така се обмисля и забраната на револвирането им - с нов "бърз" да се изплащат задължения по стар такъв кредит.

Кредитите до заплата обикновено са насочени към потребители с ниски доходи, които не могат да получат финансиране от банките. Обикновено сметката на човека, който ползва такъв продукт е, че ще го плати "на заплата". Но заемите не са гарантирани, така че рискът за отпускането им е по-висок, откъдето и лихвите по тях.

Предложението на американското ведомство е да накара компаниите да проверяват дали кредитополучателите могат да си позволят плащането на вноската и в същото време да имат достатъчно пари за основните си жизнени разходи. Също така ще бъде преустановена практиката като гаранция за тези кредити да бъдат използвани автомобилни табели. 

Единият вариант за тези кредити е ограничаване на лихвата до 28% годишно, а на таксата за кандидатстване до $20. Другият е те да се изплащат на равни вноски, като годишният процент на разходите (ГПР) не надвишава 36 на сто.

В България ГПР на бързите кредити е ограничен до 50 на сто годишно, но от Комисията за защита на потребителите предупредиха, че "лихвата" по тези продукти може да достигне 400%, защото при закъсняване на плащането на вноски се начисляват допълнителни такси, които правят погасяването на заема много трудно.