СИМОНА РУСЕВА

Изоставено от родителите си 7-годишно японче оцеля седмица в гора, пълна с мечки и други диви зверове. Момченцето е намерено тази заран живо и в добро здравословно състояние, предаде Си Ен Ен.

Сагата започва миналата събота и в продължение на седмица родителите минават през ада. Цяла Япония следи с тревога издирвателната операция, в която участват 200 военни, следови кучета и бойни хеликоптери. През цялото време тв канал предава на живо търсенето.

Семейство Таноока живее на северния японски остров Хокайдо. На 28 май родителите и детето поемат с автомобила си към високопланинска гориста местност. Спират край поляна и започват да берат билки. Синът им Ямато буйства, замеря с камъни преминаващи по шосето хора и автомобили.

Родителите решават да го накажат. Предупреждават го, че го оставят на мечките в гората, качват се в колата и потеглят. Изминават едва 500 метра и се връщат да приберат сина си, но от него няма и следа. Звънят в полицията и казват, че докато беряли билки, изпуснали от погледа си детето. То най-вероятно се е заблудило в гората и не могат да го намерят.

Незабавно пристигат полицаи. Родителите се покайват и признават какво точно се е случило.

Започва масирана издирвателна операция, но до днес безуспешна. Родителите си отдъхват, когато им съобщават, че Ямато е открит на 5 километра от мястото, където е бил изоставен. Момчето нямало сериозни наранявания, нито физически, нито психически. То само се оплакало, че го мъчи глад.

Момчето е откарано незабавно с хеликоптер до най-близката болница, за да бъде прегледано и нахранено. Родителите също отиват в здравното заведение.

Журналистите обаче ги изпреварили. Пред тв камери и микрофони бащата се покайва за постъпката си. Реагирал на буйството на сина си абсолютно неадекватно, причинил му големи страдания и никога нямало да си прости.

"Първото, което казах на сина ми, беше, че безкрайно съжалявам за страданията, които заради мен преживя и го помолих за прошка", казва бащата.

Японски медии твърдят, че след дълъг преход Ямато се е подслонил в планинска хижа, където имало питейна вода. Какво е преживяло детето, все още не е ясно.