Нестабилната от месеци парламентарна група БДЦ се "разцепи" публично от парламентарната трибуна. И е на път да се разпадне окончателно. 

Поводът бе серия от промени в състава на парламентарните комисии, които разместиха хората на Земеделски Народен съюз (ЗНС), начело със Светлин Танчев, и ги замени с депутати на Красимира Ковачка от партия БДЦ (бившата "Лидер"). Оказа се обаче, че заседание на ПГ на БДЦ, на което рокадите да бъдат одобрени, не е имало. 

Гласуванията на промените в комисиите бяха подкрепени от ГЕРБ и управляващите, а лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя времето да бъде удължено така, че да се гласува въпросната точка и да се забави парламентарният контрол. Така ЗНС загубиха и председателството си в Комисията за българите в чужбина.

След като Цецка Цачева прочете промените, на трибуната се появи Румен Йончев от ЗНС, който се извини, че вътрешните драми в групата стават достояние на всички, но няма друг вариант. Той заяви, че не е имало заседание на ПГ, на което рокадите да бъдат одобрени, а Красимира Ковачка и колегите й са ги внесли на своя глава. Той припомни, че от вътрешната комисия вадят Явор Хайтов - бивш зам.-министър на вътрешните работи и слагат Росен Петров.

Румен Йончев и още 4 депутати напускат ПГ на БДЦ.

"Сигурно това е бъдещ министър, за какъвто беше обявен преди време", заяви Йончев, припомняйки, че Петров беше номинация за поста от Николай Бареков, когато той все още имаше "свои" депутати и партията му "България без цензура" беше мандатоносител на групата. 

На това Ковачка отговори, че всички промени са били обсъждани в групата, но до внасянето им в настоящия вид се е стигнало, след като вътре не е постигнат консенсус. Тя излезе на трибуната и със списък колко хора в комисиите има ЗНС и колко - нейните съпартийци. По думите й всички решения били взети според правилата в самата парламентарна група. И мотивира разместванията с "принципа на демокрацията и парламентаризма".

Йончев отговори с ирония и благодари на Ковачка, че е прочела от трибуната заявленията си пред агенция "ПИК". Той обясни, че няма списък с хората на БДЦ в различни структури, но припомни, че близки до формацията хора присъстват в управлението.

Подкрепи то Светлин Танчев с метафора:

"Да ви припомня, че демокрацията не означава да се съберат трима вълци и едно агне и да решат какво ядат за вечеря."

След гласуванията от ЗНС обявиха, че в понеделник петимата им депутати ще напуснат парламентарната група и ще станат независими депутати. Това обаче значи, че ПГ на БДЦ е пред фактически разпад, защото хората на Ковачка за 8, а според парламентарния правилник минимумът от членове за съществуването на група е 10. Има 1 депутат, който не се числи засега към нито един от двата лагера. Танчев отново си послуги с метафора, за да обясни напускането:

"Когато се нанесеш в кооперация и съседката отдолу готви миризливи манджи, в един момент си тръгваш", каза той.

На свадата в БДЦ, която се разигра от трибуната и с подкрепата на ГЕРБ и други депутати при гласуванията, реагираха двама избраници - лидерът на ДСБ Радан Кънев и независимият Георги Кадиев. 

"Не бих коментирал този доста недостоен прецедент - една парламентарна група си говори от трибувата и въвлича всички. Ние от РБ поне го правим през медиите, но това е поне учтиво към останалите колеги", заяви Кънев. 

Той обаче заяви, че цялата работа едва ли е, за да може Йончев и Ковачка да правят шоу от трибуните, а причината е, че за програмата е обещана подкрепа от ГЕРБ. По думите му парламентарното мнозинство създава прецедент - други парламентарни групи да решават спорове там, където някой не е в състояние да си взима политическите решения. Той се обърна към ГЕРБ с предупреждение, че на подобни хватки, ако бъде създаден прецедент, може да стане жертва всеки в бъдеще. 

Кънев предупреди още, че залата е на път да гласува в полза на "енергиен олигарх", визирайки, но неназовавайки Христо Ковачки, който бе идеолог на ЛИДЕР, сега БДЦ.

Георги Кадиев.

Кадиев бе по-краен.

"Аз си спомням изказването на Бойко Борисов - аз не се бъркам в чужди партии, не се бъркам във вас. Вие си отглеждате опозиция. Разбихте РБ, създадохте проблеми в ПФ, и сега и в БДЦ. Ако сега трябва да говори Цветан Цветанов, който стана и поиска удължаване на времето, за да се приеме втора точка. Защото тази точка е много важна за нас? Не, защото той стои зад това", каза Кадиев.

Кънев поправи Кадиев, че за проблемите в Реформаторския блок отговорност носи самият Реформаторски блок. 

Цветанов пък поиска лично обяснение:

"Кадиев, не ви прави чест да говорите по този начин, защото само да кажа, когато вие напуснахте БСП, БСП ме обвиниха, че аз съм допринесъл за вашето излизане. По същия начин и г-н Радан Кънев, затова, че се отдели от общата политика на правителството и не застана зад стабилността на държавата, а започна да задоволява лични свои амбиции, повярвайте, ПГ на ГЕРБ не се меси в личния живот на която и да е друга политическа партия", заяви той.