Няма сериозен инвеститорски интерес от страна на голяма европейска борса, която да купи дял от Българската фондова борса, обясни вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол.

Дончев отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок. Той искаше да знае какво се прави за приватизацията на българската борса.

"Капитализацията на БФБ спрямо БВП е около 12 процента, докато в Румъния, Македония и Сърбия дори е над 18%. В Полша и Хърватия е пет пъти повече, а именно развитието на фондовия пазар е предпоставка за нарастването на доходите и създаването на нови работни места", каза Димитров.

Народният представител посочи, че е много важно водеща европейска фондова борса да влезе у нас, за да се промени ситуацията на капиталовия пазар.

Вицепремиерът Дончев обясни, че е напълно съгласен с коментара на Димитров и че още от 2011 г. продължават опитите в БФБ да реномиран инвеститор от чужбина.

"Имаме нужда именно от първокласен играч, който е ваажно да донесе нова репутация на борсата. Има потенциал да мислим не на национално ниво, а на ниво Балкани", обясни заместник министър-председателят.

Според Мартин Димитров обаче капацитетът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е недостатъчен, за да се справи с тази задача.

"Вече 5 години ги чакаме, преговорите текат, резултат няма", каза депутатът.

Вицепремиерът Дончев обаче бе категоричен, че проблемът не е в моженето на приватизационната агенция.

"Говорил съм с ръководството на големите европейски борси. Не мога да се похваля с голям интерес от тяхна страна, но усилията ни няма да спрат", подчерта той.

Дончев посочи, че засега правителството се е фокусирало върху други непосредствени мерки за засилване на фондовата търговия. Според него държавата щяла да подпомага на компании, които искат да излязат на борсата.