Гръцката банка Eurobank, която е собственик на Пощенска банка, беше осъдена на първа инстанция в Атина по един казус, който създава проблеми и на български кредитополучатели - "старите" заеми, отпуснати в швейцарски франкове.

Сайтът FXloans.org припомня, че делото срещу банката е заведено като колективен иск от Гръцката федерация на потребителите. Става дума за отпуснати преди десетина години заеми в швейцарски франкове, които през последните години станаха трудни за обслужване поради поскъпването на швейцарската валута.

В момента швейцарският франк струва 1,76 лв., а преди 10 години се разменяше за 1,25 лева. Но в началото на 2015 г. курсът му беше достигнал този на еврото.

ШВЕЙЦАРСКИЯТ ФРАНК СЕ ИЗРАВНИ С ЕВРОТО

В средата на първото десетилетие на новия век заемите в швейцарски франкове бяха с много по-ниски лихви, отколкото тези в левове или евро и затова се радваха на интерес от българските потребители.

Според решението на първа инстанция в Атина на Еurobank се забранява да иска от кредитополучателите погасяване на заемите по актуален курс на франка, като това трябва да става по някогашния, когато заемът е бил изтеглен.

Съдът обосновава решението си с това, че някога на клиентите не били давани достатъчно прозрачни условия за рисковете по обслужване на тези заеми. Решението няма задължителен характер, защото е на първа инстанция, но може да бъде потвърдено на следващ етап от съдебното производство.

В Гърция има над 70 000 заема, отпуснати в швейцарски франкове.

В края на 2014 г. Унгария реши "соломоновски" проблема с тези заеми, като правителството на Виктор Орбан накара банките да превалутират кредити във франкове с равностойност €96 млрд. в евро във форинти по пазарния курс към отпускането им.

Смята се, че в България има около 5000 заема във франкове, отпуснати основно от Пощенска банка. В края на януари банката предложи на своите клиенти да превалутира кредитите им в евро, за да бъдат защитени от бъдещо поскъпване, но по текущите курсове.

ШВЕЙЦАРСКИ ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КРЕДИТИ