Лидерката на БСП Корнелия Нинова е разпратила покани до председателите на "всички парламентарно представени партии, които не участват в управлението" за създаване на "общ фронт срещу ГЕРБ".

В съобщението от левицата обаче не става ясно кои точно са тези формации. Със сигурност ДПС са част от опозицията и една от поканите най-вероятно е за тях. От началото на мандата на 43-ия парламент в опозиция са и депутатите от "Атака". 

АБВ напуснаха управлението преди половин месец и вероятно и те вече се водят формация, която не участва във властта, тъй като постовете си освободиха и вицепремиера Ивайло Калфин, и останалите членове на партията във втория ешелон на изпълнителната власт.

Не е ясно как левицата се отнася скъм разпадната се вече парламентарна група на БДЦ, в която част от хората - от ЗНС, в последно време преговарят с АБВ за общи действия и парламентарен съюз, а хората на Красимира Ковачка от бившата партия "ЛИДЕР" по-скоро гравитират около ГЕРБ или поне нерядко подкрепят предложенията на властта. 

БДЦ СЕ РАЗЦЕПИ, МАЙ С ПОДКРЕПА ОТ ГЕРБ

Очаква се от потенциалните поканени да отпадне ДСБ, които са част от Реформаторския блок, въпреки че свалиха доверието си от правителството.

Нинова предлага на останалите опозиционери в парламента "възможността за съвместни опозиционни действия, както и подкрепа за законодателни инициативи". БСП настоява да се пристъпи към организация за такива разговори и навсякъде в страната, където местната власт е доминирана от ГЕРБ. В разговорите трябва да бъда привлечени и представители на извънпарламентарните партии, и на граждански структури, които смятат себе си за опозиция, където властта се държи от ГЕРБ.

Според поканата от левицата, разговорите с всяка от формациите поотделно, могат да започват след 6 юни.