ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ — Дясноцентриската Европейска народна партия (ЕНП) води със 17 места пред социалистите в навечерието на изборите за Европейски парламент, които започват утре и завършват в неделя в 28-те държави от ЕС.

За ЕНП се очертават 218 места в 751-членния парламент при 210 за социалистите според последната прогноза на неправителствената група за наблюдение на изборния процес VoteWatch. Тя прави предвижданията възоснова на националните социологически анкети.

Това означава, че кандидатът на ЕНП да оглави следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург и шеф на Еврогрупата, има по-големи шансове от главния си конкурент, германския социалист Мартин Шулц, председател на сегашния Европейски парламент.

Според Лисабонския договор държавните и правителствените ръководители, които ще номинират приемника на сегашния шеф на Комисията, португалеца Жозе Барозу, трябва вземат под внимание резултатите от изборите. Затова европейските партии за първи път в историята на ЕС издигнаха свои кандидати за  поста. Националните лидери не са правно задължени да изберат някого от тях. Не го ли направят обаче, рискуват евродепутатите да отхвърлят техния избор.

Според прогнозата местата на ЕНП намаляват от 274 в сегашния парламент, а на социалистите леко се покачват над сегашните 196. Третата партия, либералите, губят 13 депутати, падайки до 70. Зелените слизат от 57 на 42.

Спадът на традиционните големи партии се компенсира с подем на преди маргиналните евроскептични, антиевропейски и популистки групи, отричащи статуквото.

Събитието тук е перспективата за нова парламентарна група – на Европейския съюз за свобода (ЕСС), който има шансове да събере необходимите за целта мининум 25 депутати от седем страни-членки. Очаква се тук да влязат френския Национален фронт, холандската и австрийската партия на свободата, белгийската партия „Фламандски интерес“, италианската Северна лига, Словашката национална партия и Шведските демократи. Всички те са за спиране и връщане назад на европейската интеграция, възстановяване на границите и на националните валути и против имиграцията. Прогнозата дава на групата им 38 депутати.

Като четвърта по големина се очертава досегашната група на евроскептиците – „Европа на свободата и демокрацията“. Нейните депутати се увеличават над два пъти – от 31 на 66. Главна фигура тук е лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, който има шанс за едно от челните места в европейските избори на Острова. Прогнозата вижда като негов евентуален съюзник депутатите от италианското движение „Пет звезди“ на комика Бепе Грило, което възникна като опозиция на традиционния ляво и дясноцентристки елит на Ботуша. Фараж, който иска Великобритания да напусне ЕС и е против имиграцията и свободата на движение, се разграничи от откровените ксенофобски и антисемитски изказвания на лидерите в ЕСС. От тях го отличава и британското пристрастие към свободната търговия и противопоставянето му на протекционизма.

Крайнолявата Европейска обединена левица нараства от 35 на 55 депутати главно благодерение на високия рейтинг на гръцката Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и на младия й и харизматичен лидер Алексис Ципрас. 
Умерено евроскептичните Европейски консерватори и реформисти, съставени основно от британски тори, слизат от 57 на 45 депутати, но имат шанс да привлекат най-популярната в Белгия партия – Новия фламандски алианс – умерени фламандски националисти и републиканци, които искат да разделят кралство Белгия между двете му езикови общности – холандско- и френскоезична.

Евродепутатите, които под една или друга форма са против сегашна Европа и варират от крайно ляво до крайно дясно, включително нерегистрираните в досегашните политически групи, са общо 220. Те обаче не представляват единно цяло и не може да се очаква да гласуват заедно. Броят им обаче прави невъможно абсолютно мнозинство вляво или вдясно от центъра. Това означава, че такова мнозинство е възможно само чрез голяма коалиция между традиционните партии, които да се споразумуеят за разпределението на ключовите позиции в европейските институции.