Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че засега консертвативните сили в България, които не искат радикална съдебна реформа, са по-силни. Кабан бе гост в предаването "Денят" с водещ Веселин Дремджиев по ТВ плюс

"Май засега най-консерватiвните сили са по-силни. Затова сме имали една минимална реформа на Конституцията. Но лека-полека може би нещата ще се променят. Аз съм оптимист по принцип, като човек. Проблемите в Темида са може би най-големите и най-опасните за България", каза Дьо Кабан.

ЧУЖДЕНЦИ ВСЕ ПАК ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ПРОКУРАТУРАТА - В КРАЯ НА ЮНИ

Той коментира и предстоящата проверка от страна на ЕК на българската прокуратура.

"Най-важното е тази мисия е да работи", заяви посланикът.

Изрази обаче учудване, че вече се говори за законопроект за промени в Закона за съдебната власт, още преди да е дошла европейската мисия и се запита дали от нея ще има някакви последици.

"Факт е, че прокуратурата е много централизирана и йерархията е много силна", каза Дьо Кабан.

Той припомни, че това е отбелязано и в последния мониторингов доклад на ЕК.

ВСИЧКИ БЕЗ БСП И "АТАКА" РЕШИХА: 2,3 МЛРД. ЛВ ЗА САМОЛЕТИ И КОРАБИ

Посланикът коментира и гласуваните от парламента 2,3 млрд. лв за превъоръжаване. Според него това е много добър знак.

"Това показва волята на българските авторитети да работят за нашата обща отбрана. Съседите на ЕС понякога са опасни, някои от тях поне. Нашата среда около нас не е абсолютно мирна и трябва всички страни на ЕС да правят усилия", смята дипломатът.

После изтъкна, че  това решение е трябвало да бъде взето преди доста години:

"Не беше възможно. Сега положението в България, в икономиката е по-добро. От това се възползва првителството, за да увеличи бюджета на армията. Бяхме свидетели преди две години как руските самолети са минали доста близо до Черноморското крайбрежие. Всеки ден почти, понякога по няколко пъти. Българските самолети са били длъжни да излетят и да им кажат - извинете, приятели, но вие сте в нашето въздушно пространство, да се махнете малко. Това беше трудно за България, самолетите са доста стари".

Посланикът припомни, че подобен ангажимент имат и другите правителства на страните от НАТО. Дьо Кабан допълни, че Франция едва ли ще участва с оферта за самолети, но за кораби има по-голям шанс.