Много жители на Беларус биха предпочели президент да им стане Владимир Путин, а не непотопяемият им лидер, който е на власт вече 22 години. Лукашенко не притежава влияние, той не е способен да възстанови икономиката, казват някои.

 

"Путин е съвсем друга работа - само той може да противостои на хегемонията на САЩ", убедена е Олга, сътрудничка на телекомуникационна компания. "Шуробаджанащината на нашия президент блокира развитието на страната. Мисля, че бихме живели по-добре, ако се обединим с Русия."

 

За разпространението на проруските настроения допринася липсата на беларуска телевизия.

 

"Сега беларусите гледат руските канали", казва представител на медиите, пожелал да остане анонимен. "Пропагандата им е огромна заплаха за нашата национална сигурност и дори за беларуската идентичност. Путин не позволява на Лукашенко да блокира руските програми, като заплашва със санкции. Именно затова много беларуси се чувстват руснаци и уважават техния ръководител."

 

Недоволството от Александър Лукашенко се засилва поради падането на доходите на населението. По думите на икономиста Злотников Лукашенко не разбира как функционира днешната икономика.

 

"Колкото повече отслабва икономиката, толкова сме по-зависими от руската помощ", казва той.

 

Неотдавна Москва изцяло финансира строежа на Островецката АЕЦ, като отпусна 10 милиарда долара. Централата ще заработи през 2018 г.

 

"Москва натрапи тази АЕЦ на Лукашенко", изтъква Ирина Крилович, икономист и главен редактор на сайта belrynok.by.

 

Русия вече изцяло контролира нашия газов сектор. С Островецката АЕЦ Москва ще контролира падара на тока и ще може по свое усмотрение да регулира баланса между газа и ядрената енергия. Главната й цел е да запази енергийното си влияние върху Източна Европа"

 

Пред лицето на такава доминация Александър Лукашенко се опитва да запази външно приличие. Той играе ролята на шефа на колхоз, публично хока министрите, критикува руското ръководство. Но всъщност той прави всичко, за да не се появи проруска политическа сила, защото разбира, че в случай на непредвидено напрежение тези сили могат да се окажат по-полезни за Кремъл, отколкото за него, смята политическият наблюдател Артьом Шрайбман.

 

Военният експерт Александър Алесин на свой ред отбелязва, че Москва иска да разгърне своя база в Беларус, за да разположи там бомбардировачи, чиято задача ще бъде унищожаването на противоракетния щит, който Вашингтон разполага в Румъния и Полша. Александър Лукашенко бе принуден да отстъпи пред натиска на Москва. Анексирането на Крим, където се намира военноморската база в Севастопол, мече показа, че Кремъл преминава в настъпление още щом започне да усеща заплаха от промени в стратегически важна във военно отношение зона.

 

"В крайна сметка Беларус ще бъде погълната", предсказва Ирина Крилович. Руснаците напредват бавно, но уверено, като осъществяват подривна дейност, която бе наблюдавана и в Украйна. За това ще отидат може би пет или десет години и това ще бъде свързано с цикъла на изборите в Русия. Лукашенко ще стане първият и последен президент."

 

-----

 

* Авторът е френски журналист, кореспондент в Москва на редица френскоезични издания. Препечатваме статията му от швейцарския вестник "Тан".