Големият проблем на българската политика е, че на повърхността страната ни се управлява от демократични партии, а всъщност конците зад сцената дърпат олигархични кръгове. Чрез безмислостни кампании те зачеркват всеки политик, който не им е удобен, коментира по тв "Европа" Огнян Минчев. 

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев са двама от българските политици, които през последните години станаха жертва на безмислостните олигархични кръгове у нас, заяви политологът. Очерня се личността, семейството и професионалните качества на всеки, който не е харесван от олигарсите.

Пример в това отношение бяха организираните от Москва протести в началото на 2013 - а година, които доведоха до падане на първото правителство на ГЕРБ. Тогава действаха, нека го кажем направо, онези, които бяха начело на КТБ, обясни проф. Минчев. Нееднократно след това самият Борисов е посочвал, че кабинетът е бил свален заради опитите му да откъсне страната от енергийната зависимост от Русия и по-конкретно разрешението за стартиране на проучванията за добви на собствен нефт и газ в Черно море. 

Именно заради риска всеки проевропейски политик да бъде подложен на същия публичен линч от проруските кръгове у нас, десните партии ще изчакат до последния момент, за да обявят своите кандидати за президент. Тоест до септември, смята политологът.