Чрез разполагането на войски в бивши съветски бази в Европа НАТО готви плацдарм за глобален удар срещу Русия.

Това заяви пред Интерфакс сенаторът Франц Клинцевич - първи зам.-председател на Комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията.

ТОВА Е РАДАРЪТ, КОЙТО НИ ПАЗИ ОТ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ

Според него броят на военнослужещите на НАТО на източното направление се е увеличил 19 пъти.

"Те имат много сериозни планове в рамките на концепцията и за така наречения глобален удар НАТО изправя на крака старите ни съветски бази в Балтика, Румъния, Полша, настанява там хора", изтъкна Клинцевич.

По негови данни руският генерален щаб следи ситуацията, свързана с активността на Северноатлантическия пакт край границите на Русия, и е готов да реагира.

"Разбира се, ще пренасочим бойните ни средства, ще придвижим войски предвид това как се развива активността на НАТО. И, разбира се, това заплашва преди всичко тези страни, където се намира системата за противоракетна отбрана. Ние не крием това", допълни сенаторът.

На 12 май заработи противоракетният щит в базата в румънския град Девеселу, близо до границата с България. Някога това е било база на румънската армия от времето на Варшавския договор. Ден по-късно бе дадена първа копка на бъдеща база на ПРО в Полша.

Същевременно руското военно министерство съобщи, че САЩ са отказали да преговарят за ПРО. Предложенията на Москва останали без отговор, каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

Той смята, че разработваната от САЩ система заплашва не само Русия, но и Китай.

"Никога не сме казвали, че сме против каквито и да било планове за ПРО. Всяка страна има правото да разработва всякакво оръжие, разбира се, без ядрено, химическо и биологично. Но е много опасно, когато една държава си гарантира сигурността за сметка на сигурността на други", коментира Антонов.