Трябва да свикваме, че ще бъдем все по-подслушвани и наблюдавани. Това заяви бившият шеф на Национална Разузнавателна служба Димо Гяуров във връзка с новия закон за борба с тероризма, който предвижда изключително много нови пълномощия на службите, ако заподозрат някого в тероризъм.

"За съжаление трябва да свикнем с мисълта, че занапред ще бъдем все повече наблюдавани и ще трябва да ограничим някои от демократичните си права", заяви Гяуров в ефира на Нова телевизия.

НОВ ЗАКОН: ДО 10 СИМ КАРТИ НА ЧОВЕК, САМО ПО ПОДОЗРЕНИЕ ВИ БРОЯТ ОТ ИДИЛ

Той обаче подчерта, че за него законът е приятна изненада.

инаги може да се злоупотреби, но става дума за извънредно законодателство, в него много подробно се описват процедурите и трябва да има много сериозен контрол", каза още бившият депутат от СДС.

Гяуров подчерта още, че отнемането на права не е толкова широко, колко изглежда - те се свеждат до забрана за напускане на конкретно населено място, на страната, отнемане на паспорт.

"Когато съдът разреши, ви се обаждат и ви налагат мярката, до 6 месеца може да трае този режим. Други права не могат да бъдат отнемани", подчерта той.

Той обаче призна, че текстът има и доста недостатъци, в това число и технически.

"Най-опасният текст е, че ДАНС може да слуша без документация - за чисто оперативни цели", каза Гяуров. "Сроковете също да драстични - до 3 години. Официално данните няма да са налице."