За да се оправят рекордния брой слаби оценки на изпита по математика след седми клас, МОН ще променя начина на оценяване на изпита. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на Нова телевизия.

Причината е, че сегашната система не отразявала реалните им знания.

"Тазгодишната скала, отразяваща от 2 до 6, явно вече не показва достатъчно добре степените на подготовка на учениците", каза Стаматов. Явно е, че има проблем и то е много сериозен. От няколко години има тенденция към понижаване на знанията на учениците по математика."

РЕКОРД НА ДВОЙКИТЕ ПО МАТЕМАТИКА, ВСЕКИ ТРЕТИ СЕДМОКЛАСНИК Е СЪС "СЛАБ"

Според него трябва да се постави основен акцент в преподаването на логически задачи с текстови вариант.

"Да не са толкова елементарни и опростени", каза още зам.-министърът.

Според Стаматов учениците първо не решават достатъчно задачи при подготовката си, и второ, не се концентрират върху тях, не разбират условието, не го четат докрай и отговарят веднага, без да го осмислят.

"Всички образователни промени, които подготвяме, са насочени към съветите, които са ни давани от страна на колегията. А именно възможност за повече свободно време за затвърждаване на материала, а не пропускане по него. Още тази година това влиза в ход за първи и пети клас. Следващата година продължава за втори, шести и осми клас. Тази последователна тенденция в следващите четири години ще бъде в ход. Тя няма да може да бъде видима веднага и след няколко години ще стане ясно какво е необходимо отново да се промени", поясни още Стаматов.