Централната банка на България очаква, че провежданата оценка на качеството на активите и предстоящите стрес тестове на кредитните институции в страната ще засилят доверието в банковия сектор, но БНБ е и готова да действа, ако в някоя от банките бъдат открити проблеми, казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Ройтерс.

"Очакваме оценката на качеството на активите да потвърди стабилността на банковата ни система", казва Радев. "В същото време, ние сме напълно подготвени да предприемем действия за справяне с всякакви евентуални проблеми в отделни банки в рамките на вече установената рамка за възстановяване и преструктуриране."

Радев заяви, че сега България е много по-добре подготвена да се справи с всеки банков проблем, отколкото през 2014 г., когато масовото теглене на средства доведе до фалита на Корпоративна търговска банка и предизвика най-голямото финансово сътресение в страната от 90-те години на миналия век насам.

"Резултатът от проверките вероятно ще ускори консолидацията във фрагментирания банков сектор на България", заяви Радев.

Проверките ще помогнат на банките и да оценят по-добре кредитните рискове и ще доведат до намаляване на процента на необслужваните кредити, който като цяло остана непроменен на около 20% от общите активи в края на март, добави той.

Радев отбеляза, че е отчетено адекватно покритие за необслужваните кредити както по отношение на провизиите, така и на излишъка от капитал, които заедно покриват над 100 процента от необслужваните кредити в края на март.