Софийски градски съд (СГС) е предявил изключително интересни претенции пред партия ДОСТ, която към момента е в процес на регистрация. Това става ясно от разпореждане на съда, с което Клуб Z разполага.

Преди дни от съда официално съобщиха, че партията на Лютви Местан има нередности в заявлението, поради което на три пъти делото за регистрацията не е било насрочвано.

ОТЛАГАТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ ЗАРАДИ НЕРЕДНОСТИ В ЗАЯВЛЕНИЕТО

От разпореждането обаче става ясно, че съдът има претенции към устава на формацията и дава конкретни препоръки за неговото редактиране и допълване. Като например:

- да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество

- да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи

- да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

ДОСТ подадоха документите си за регистрация преди повече от месец. Тогава лидерът на партията Лютви Местан заяви, че е сигурен, че формацията ще бъде регистрирана. Той обясни, че са внесени 9180 заявления за членство, а останалите необходими документи за официалната регистрация на ДОСТ са в общо 47 тома.

Местан каза, че по закон заседанието на инициативния комитет на партията трябва да се е провело в присъствието на поне 50 граждани. На това заседание на ДОСТ са присъствали 176 граждани. Според изискването на закона за партиите на учредителната конференция е трябвало да присъстват 500 членове. На учредяването на ДОСТ е имало над 1300 души. 1083 от техните декларации са без грешка и са приложени към документите за съдебна регистрация. Следващото изискване на закона е новоучредващата се партия да има 2500 нови членове. За няколко дни ДОСТ са събрали над 12 000 желаещи да се запишат, като от тях са приети 9180.