Популистката формация "Пет звезди" води в изборите за кмет на Рим и още няколко италиански града, предаде АФП.

Такива са първоначалните резултати от състоялите се вчера частични местни избори. Те увеличават политическия натиск върху премиера Матео Ренци, отбелязва Ройтерс.

Около 13 милиона души упражниха правото си на вот в 1300 населени места. Вниманието на наблюдателите бе насочено към големите градове и най-вече столицата Рим.

Вирджиния Раджи - кандидатът на "Пет звезди", води в Рим, след като е получила около 37 на сто от гласовете. Роберто Джакети от Демократическата партия, подкрепян от Ренци, и крайнодясната Джорджа Мелони се борят за второто място, което ще ги прати на балотаж. И двамата събират по 22 процента.

Ако преброяването потвърди тези резултати и нито един кандидат не мине 50-процентовата бариера, ще има втори тур на 19 юни. Освен за Рим, такива очаквания има за Торино и Милано.

Борбата в Милано е още по-оспорвана, отколкото в столицата. Там лявоцентристкият кандидат Джузепе Сала е получил между има минимална преднина пред десноцентриста Стефано Паризи.

Спечелването на кметското място в разтърсения от корупционни скандли Рим ще бъде голям успех за основаната през 2009 г. от комика Бепе Грило партия "Пет звезди". Победа във Вечния град може да се се превърне в трамплин за спечелване на още позиции на парламентарните избори през 2018 г.

Ако спечели на 19 юни, Раджи ще се превърне в първата жена, кмет на Рим. Тя обещава да се бори с корупцията, шуробаджанащината, както и с ежедневни нарушения на правилата като возенето без билет в градския транспорт и задръстените от паркирали коли улици.

През ноември 2015 г. оставка подаде столичният кмет Иняцио Марино. Той бе замесен в далавера с фалшиви разходни фактури. Оттогава градът се управлява от извънреден пълномощник. Същевременно вече месеци наред магистрати съдят десетки участници в скандала "Столична мафия", в който е оплетена общината.