Европейският съюз няма да следва модела, който Австралия прилага спрямо нелегалните имигранти, обяви днес Европейската комисия.

"Австралийският модел не е модел, който ние да следваме", каза неин говорител.

Репортер го помоли да коментира идея лансирана от външния министър на Австрия Себастиан Курц през уикенда.

Курц каза, че подобно на Австралия Европа трябва да направи лагери за нелегално пристигнали на острови в морето и да връща по-голямата част от тях в страните, от които са пристигнали.

За подобни приемни центрове на големи кораби настоява Италия. Тя, както и Австрия, не иска да допуска мигрантите да стъпват на европейската суша, преди да бъдат върнати, преразпределени за други страни в ЕС или да останат в страната на пристигането си.

В същото време Комисията съобщи, че ЕС е върнал досега на Турция всичко 18 души от нелегално пристигналите на гръцките острови. Те не са отговорили на условията за получаване на убежище в Европа.

Държавите-членки и Турция подписаха на 18 март съвместна декларация, според която ЕС ще връща на Турция мигрантите влезли от нейна територия без право на убежище и срещу всеки върнат Турция ще изпраща за презаселване в ЕС по един сириец с право на убежище в ЕС от нейните бежански лагери. В тях има над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак.

След подписването на декларацията потокът от турското малоазийско крайбрежие към гръцките острови в Егейско море намаля значително.