Колко най-много може да измине автомобилът литър гориво? Ами с киловатчас електренергия или кубичен метър водород?

Това ще стане ясно на състезанието по автомобилна икономичност "Шел Екомаратон Европа", което ще се проведе за 31-и път в историята си от 30 юни до 3 юли в Лондон. Състезанието дава възможност на ученици и студенти да участват със създадени от тях модели в надпреварата за енергийна ефективност.

В тазгодишното издание на конкурса участват и три български отбора. Два от екипите - на Русенския университет и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе, са в категорията "Прототипи" с електрическа батерия.

А отборът на Техническия университет - София, ще се състезава в категорията "Градски тип" с електробомил, който използва водородна горивна клетка.

Повече от 200 енергийно ефективни автомобили ще се участват на финалите на "Шел Екомаратон Европа 2016". Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания, като за него е изградено специално трасе около олимпийския парк "Куин Елизабет" в Лондон.

Историята на надпреварата датира от 1939 г., когато служители на Шел в САЩ си правят приятелско състезание за това кой ще измине най-дълго разстояние с определено количество гориво. В момента тя се провежда в три кръга - "Шел Екомаратон Америка", "Шел Екомаратон Азия" и "Шел Екомаратон Европа". Първите два за тази година вече приключиха.

Резултатите, постигани в екомаратона, са недостижими за серийно произвежданите коли. Например, при прототипите рекордът за разстояние, изменавано с литър бензин, е 2585 км, а за кола от клас "Градски тип" - 517,3 километра.