НИЯ КАРАДЖОВА

Само две пълни шестици са изкарали столичните седмокласници на изпита по български език и литература, сочи статистика на регионалния инспекторат. В същото време 1904 от общо 17 000 двойки по математика за страната са получени от софийски ученици. На практика статистиката сочи, че всеки четвърти столичен седмокласник е с двойка по математика, което ще му попречи да кандидатства в гимназия. Това вероятно ще свали баловете за прием тази година.

Пълните шестици по математика тази година са 17, като 10 от тях са изкарани от момчета.  При слабите оценки повечето са написани на момчета - 1046. Това вероятно  увеличава шансовете на силния пол да се класира там, където училището приема по квоти за мъже и за жени. Слабите оценки по български език са под 500. Нито едно дете няма пълна шестица и на двата изпита. 393-ма обаче са се оказали с по две двойки.

Тази година броят на местата в училищата е леко намален, като обявените свободни места за София са 7648. Има обаче и гимназии, които увеличават броя на паралелките, например Втора немска, където класовете от 4 нарастват на 5. По този начин общият брой на обявените свободни места скача от 104 на 130 деца. В Първа и Втора английска гимназия приемът остава същият - 7 паралелки. Френската гимназия ще приеме същия брой паралелки, но е увеличила броя на учениците, които ще класира - от 182 на 196. В Испанската местата намаляват с 10.