Съдебната реформа е част от колективното ни усилия да бъдем по-богати. Това обясни президинтът Росен Плевнелиев днес на студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитира от прессекретариата на "Дондуков"2.  В аулата на СУ на дискусия той говори за бъдещите приоритети на Националната програма за развитие "България 2030".

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава - инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“, обоснова се Плевнелиев.

„Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията - създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава.

Според президента  „имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос.

Плевнелиев не пропусна да спомене и за опасността от криворазбрания национализъм, който ни отдалечавал от европейския идеал. 

„България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм - ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше - че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“, каза още той.

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да бъде постигнат консенсус и стратегическият документ да бъде приведен в синхрон с европейския и с глобалния дневен ред за развитие. „Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“, допълни президентът.

Изпълнената аула на СУ.

В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна националния дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“.

 

По думите на президента Плевнелиев, в момента в света се случват няколко мащабни процеса - технологична, социална и демократична и геополитическа революция. „Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“, обърна се държавният глава към студентите.