За първите пет месеца на годината Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е проверила 1738 язовира в страната. След тях са издадени над 7700 предписания за установените неизправности при експлоатацията им, съобщиха от ведомството.

54 язовира са с предписания за понижаване на водното ниво или временно извеждане от експлоатация. От тях към момента са източени 40 язовира.

Още през първото тримесечие на годината ДАМТН е изпратила писма с препоръки до областните управители да понижат нивата на язовирите до 70 на сто от обема им, с цел осигуряване на свободен резерв. 

Създаден е оперативен щаб за работата в критични ситуации, който  веднага започва да работи при постъпване на информация за интензивни валежи или  форсмажорни обстоятелства. До момента оперативния щаб е активиран три пъти. Отчетени са положителни резултати от дейността по превенцията за предотвратяване на аварии.

По данни на Министерството на околната среда и водоте и МВР от 2015 г. язовирите в страната са 5158, като в края на годината, след проверките на ДАМТН, броят им ще бъде актуализиран.