Въоръжени милиции в Изтоточно Конго извършват "етническо прочистване" и "геноцид" срещу беззащитно местно население, предупреди днес лидерът на политическата група на Социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела (Италия).

"Има риск от нова Руанда", каза той на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург, където снощи започна редовната пленарна сесия на евродепутатите.

Въоръженият терор вилнее в източната провинция Киву и в основата му е враждата между племената хуту и тутси. 

От 7 април до 4 юли 1994 година правителствени войски и въоръжени отряди от цивилни от преобладаващата етническа група хуту в Руанда избиха близо 1 милион души от малцинството тутси. Това беше най-голямото масово убийство в съвременната история след тези през годините на Холокоста и на режима на Червените кхмери в Камбоджа. 

Конго се приближава към избори през ноември, когато се очаква президентът Джозеф Кабила, подобно на други африкански лидери, да се опита да си осигури трети мандат въпреки конституционното ограничение за два мандата.

САЩ настояват за международни санкции, а наблюдатели предупреждават за опасност от повторение на регионалния конфликт в Източно Конго от 1996-2003 година, в който загинаха милиони хора.