България ще трябва да почака с въвеждането на еврото, констатира тазгодишният Конвергентен доклад на Европейската комисия, който разглежда бъдещето на седем държави от ЕС, които са поели по пътя към единната валута. Освен България, това са Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. И седемте държави не покриват необходимите изисквания за въвеждане на еврото.

От петте, т. нар Маастрихтски критерии, необходими за въвеждане на еврото, България не отговаря на два - съвместимост на законодателството и стабилност на обменния курс. Покрива изискванията по три - ценова стабилност, обществени финанси и дългосрочен лихвен процент.

Законодателството в България, в частност Закона за БНБ, не е напълно съвместим със законодателството, пише доклада, като посочва критики към независимостта на централната банка и ограничения в паричното финансиране.

Въпреки фиксирания валутен курс на лева към еврото, страната не отговаря на критерия за разменните курсове, защото местната валута не участва в механизма ERM II. А той е задължителна стъпка за пълноправното присъединяване към еврозоната.

В началото на 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е възможно България да влезе в механизма, наричан "чакалнята за еврото", до 2018 г. За да се случи това, трябва да бъде подадена молба от страната, а нейната кандидатура да бъде одобрена от всички членки на еврозоната. След влизането в механизма трябват минимум две години престой преди въвеждането на еврото.

На 1 юли м. г. Министерският съвет създаде Координационен съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. Председател на структурата е финансовият министър Владислав Горанов. Но досега все още страната не е подавала молба за присъединяване към механизма ERM II.

Освен България и другите шест държави от конвергентния списък също не участват в ERM II.