Неприятели на България не са хора и държави, а идеологии.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за радио „Фокус”. Той изрази съжаление, че неприятел на България са все още ненаучените уроци от миналото, погрешните идеологии от миналото, манипулациите и фалшификациите на историята на Балканите, които в миналото са били в основата на многобройни конфликти и войни.

„България трябва да внимава, България трябва да се бори срещу погрешни идеологии, срещу фалшификацията и манипулацията на историята, която създава предпоставки за напрежение и конфликти между бъдещите поколения. И да – България трябва да отстоява принципите на това, че историята трябва да се чества, историята трябва да ни обединява, а не да се манипулира и да ни разделя”, каза той.

Според Плевнелиев всички в България работят за приятелство и за добросъседство на Балканите с всички. Българската външна политика била "балансирана, мирна и коректна". "Прогресът на Балканите в последните 20 години е видим и България е част от това позитивно развитие", смята той. 

Македония се намира в критичен исторически момент и отговорността е на лидерите и на политиците ѝ. Българският президент изрази недоумение как към днешна дата политическите лидери в съседната ни държава не демонстрират желание и не могат да се обединят около организирането на честни и почтени избори, при които народът да си каже тежката дума оттам нататък кой да управлява и да носи отговорност за нацията. От кризата в Македония печели група хора, които не искат да дадат път на добри практики, път на бъдещето, път на младите и път на европейските ценности, смята президентът.

„По отношение на Македония ние сме брат, ние сме незаменим приятел, винаги сме помагали, ще продължаваме да помагаме. Винаги сме били загрижени, загрижени сме и ще продължаваме да бъдем загрижени за това, което се случва там“, каза Плевнелиев.