Тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки, отколкото зрелостници с по две слаби оценки. 4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 – по две двойки, съобщиха от просветното министерство.

Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или 131 са с по 100 точки и 59 са с нула точки, съобщи още министърът.

Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория изпит по предмет по избор – 9716. Двойките по български език и литература са 4189, по втората задължителна матура – 6460.

Двойките по български език и литература са най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите – 8.73%. Според министър Меглена Кунева това било тревожна тенденция и целта на МОН е тя да бъде преодоляна. "Вярвам, че новите учебни планове по БЕЛ ще постигнат именно това, да не се препуска по материала и да се учат наизуст фрази и литературни клишета, а да се осмислят художествените произведения, да се правят сравнения. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, повече писане на текстове", смята тя.

Друг проблемен предмет тази година е географията и икономиката, където двойките са 3369 - това са близо една трета от явилите се на изпит. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации – 265, по английски език – 155, по математика – 92, а по физика – 8. Двойките по руски език са 10, по немски език – 3, по френски език – 2, по испански език – 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

Средният успех на учениците през 2016 г. е по-висок по всички останали предмети. Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, също и по математика и по природните науки, там най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

По области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра – най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година – Варна. Най-големият спад е в София- област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Първите три училища с отлични резултати по български език и литература за 2016 г. са 91 Немска езикова гимназия в София, 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Американският колеж. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

МОН публикува и интернет адресите, на които зрелостниците могат да проверят резултатите си:

http://rezultati.zamaturite.bg
http://zamaturite.bg/rezultati