Изгодно предложение: днес може да купувате акции на Българската фондова борса (БФБ), без да плащате такси и комисиони. Това става възможно в рамките на инициативата "Ден за акции", която се провежда за втора година. За да се ползват от офертата, инвеститорите трябва да имат сключен договор с някой от 15-е инвестиционни посредника, които участват в нея.

Има и ограничения - възможността се предлага само до 15 изпълнени поръчки за покупка или продажба на физическо лице с не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Повече подробности за участниците в инициативата, както и условията ѝ, може да откриете на този линк на сайта на БФБ. 

През 2016 г. се увеличават компаниите на БФБ, които раздават дивиденти, съобщават от инвестиционния посредник "ЕЛАНА Трейдинг", които са сред участващите в инициативата компании.

Над 70% от компаниите в индекса SOFIX, който включва 15 най-ликвидни компании, ще раздадат дивиденти през 2016 г. от печалбите си през предходната година, като преди година само 7 от тях са го направили. 

„Повишеният брой на компаниите с дивиденти е свидетелство за това, че сините чипове на борсата са подобрили финансовите си резултати и се развиват добре.  Трябва да отбележа, че дивидентната политика показва уважение към всички акционери на компанията – малки и големи“ – посочва Радослава Масларска, председател на съвета на директорите на "ЕЛАНА Трейдинг". 

През 2015 г. общо 63,7 млн. лв. бяха разпределени за акционерите от компаниите в основния индекс SOFIX,  като тази година се очаква сумата да възлиза на 78,8 млн. лв., което представлява увеличение от 23% на изплащаните дивиденти.