Турската полиция задържа четирима души заради днешния кървав атентат в Истанбул, предаде АФП.

Групата е арестувана от служители на отдела за борба с тероризма на истанбулското Управление на сигурността в рамките на продължаващото разследване. Четиримата са отведени на разпит.

В резултат на експлозията загинаха 11 души, а други 36 са ранени. Загиналите са 7 полицейски служители и четирима цивилни.

Бомбата избухна в близост до служебен автобус на полицията и недалеч от спирка на обществения транспорт в квартала „Беязит". Мястото на кървавата трагедия остава отцепено, властите са затворили достъпа до него.

БУРГАСКИ ФОРД ДО МЯСТОТО НА АТЕНТАТА В ИСТАНБУЛ - НА ЖИТЕЛ НА СВЕТИ ВЛАС

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма пострадали граждани на страната ни.

В същото време от турската Анадолска агенция съобщават, че след експлозията са били чути изстрели. АФП посочва, че експлозивът, причинил взрива, е бил задействан с дистанционно управление.

Снимките от инцидента показват ударения автобус, който е опожарен. Стъклата на намиращите се наблизо магазини също са били разбити от ударната вълна. На мястото вече са изпратени линейки, пожарни автомобили и сапьорски екип, а мерките за сигурност са повишени. Очаква се по-късно да бъде извършена контролирана експлозия на подозрително превозно средство в близост до мястото на нападението, посочва в. „Хюриет“.

Според съобщения взривът е станал до метростанцията „Везнеджилер“, която се намира в близост до някои от основните забележителности в историческата част на града. В момента станцията е затворена от съображение за сигурност.

Полицейският автобус е пътувал към Истанбулския университет за изпълнение на редовни задължения, посочват още медиите. Всички изпити, насрочени за днес в учебното заведение, бяха отменени.

Все още никой не е поел отговорност за нападението. Турският президент Реджеп Ердоган обаче посочи Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде АФП. Той отправи обвиненията си, след като посети в болница в Истанбул ранени от взрива.

"Не е ново, че терористичната организация разпространява нападенията си в градовете. Това нападение не може да бъде простено. Нашата борба против тероризма ще продължи докрай, до Апокалипсиса", каза Ердоган.

Реджеп Ердоган разговаря с ранени при днешния атентат.

Днес следобед турски самолети нанесоха удари по бази на ПКК в югоизточната провинция Диарбекир и в Северен Ирак, съобщи в. "Хюриет". Атаките били извършени след анализ на разузнавателни данни. Засега не се съобщава колко кюрдс8ки бунтовници са ликвидирани. Не се съобщава и дали атаките са свързани с днешния атентат, за който Ердоган обвини ПКК.

От началото на 2016 г. в Турция имаше няколко атентата. По-рано през годината две отделни нападения на Кюрдските соколи на свободата – радикална организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), отнеха живота на десетки души.

Миналия месец осем души бяха ранени при атака срещу военна кола, отговорност за която пое ПКК. На 12 януари десетки германски туристи загинаха при атентат в центъра на Истанбул, извършен от „Даеш“ („Ислямска държава“). При друга атака на групировката през март, отново в Истанбул, трима израелци и един ирански гражданин загинаха.

 

Реакции

 

• "Българските граждани, които пътуват в чужбина за лятната си ваканция, да се информират предварително за ситуацията в страните, в които отиват", каза пред БНТ външният министър Даниел Митов. Той осъди атентата в Истанбул.

• "НАТО е солидарна с Турция срещу бича на тероризма. Той иска да подкопае самите ценности, зад които стои алиансът - демокрацията, личнта свобода, човешките права и върховенството на закона. Той никога не може да бъде толериран или оправдан", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

• "Като Европейски съюз потвърждаваме нашата солидарност с Турция, нейното правителство и нейния народ и потвърждаваме нашия ангажимент да работим заедно да борба срещу глобалната заплаха от тероризъм", се казва в изявление на ЕС.

• "Ужасена съм от съобщението за нападението. Германия е с Турция в борбата срещу терора", коментира германската канцлерка Ангела Меркел.

• "Атентатът е недопустим акт на насилие, който трябва да потвърди още повече нашето решение да се борим срещу всички форми на тероризъм", изтъкна френският президент Франсоа Оланд.

• "Ние осъждаме тази отвратителна атака", написа в туитър посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас.

• "Шокиран съм от масовата гибел по улиците на Истанбул при поредния бомбен атентат. Нашите мисли са със семействата на загиналите и ранените", обяви в социалната мрежа британският посланик Ричард Мур.