26,5% за ГЕРБ, 15,4% за БСП, 5,6% за РБ. Това са първите три политически сили според последното актуално национално представително изследване на "Екзакта рисърч" за май месец. То е проведено по метода на полустандартизираното интервю в периода 25-31 май 2016 г., реализирани са 1000 интервюта сред пълнолетното население на страната. БСП леко качва, РБ и ПФ стоят на същите позиции, ДПС леко пада, АБВ влиза в парламента, "Атака"- не. Така изглежда накратко електоралната картина през май. Освен това от данните излиза, че 58 на сто от българите смятат, че кабинетът ще изкара пълния си мандат, а най-подходящ за обединител вляво е Георги Първанов.

Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ?

61% от българите твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80% от избирателите на ГЕРБ.

На въпрос „Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ сред партиите извън парламента?” 86% от българите в края на май 2016 г. отговарят "Не".

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от анкетираните. Едва 20% смятат, че ще има предсрочни избори. По-често на това мнение са избирателите на БСП, на "Атака" и най-вече на ДПС.

92% от избирателите на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до самия край на мандата си.

БСП мобилизира твърдото ядро, ДПС- пада, РБ и ПФ запазват позиции

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5% от пълнолетните българи, а БСП е втора с 15,4%. Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро. Предизвикателство пред новото ръководство на социалистическата партия ще бъде спечелване на доверието на вече разочарованите леви избиратели, както и привличане на периферен вот, коментират от "Екзакта"

Реформаторският блок с 5,6% заема трета позиция и така запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. С близък резултат е ДПС. След учредяването на ДОСТ от агенцията регистрират леко свиване на електората на ДПС. "Паралелно с това, обаче, забелязваме премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят", коментират от "Екзакта". 

За Патриотичния фронт в момента биха гласували 4,5% от пълнолетните българи. АБВ в края на май има 2,6% електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3% от вота на всички българи, което засега им гарантира представителство в следващ парламент (3% е дял от всички имащи право на глас, а не от гласуващите, уточняват от "Екзакта").

Има известно свиване на електората на "Атака" до 1,5% от всички избиратели. При подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

Вторичният прочит на данните показва, че повечето партии са запазили в немалка степен избирателите си от парламентарния вот през 2014 г. Най-много свои бивши избиратели са запазили БСП, ГЕРБ и ДПС – по над 80%. ПФ, АБВ и РБ са запазили по около две трети от избирателите си, е изводът на социологическата агенция.

 

И големият обединител вляво е ...Георги Първанов

От "Екзакта" предоставят данни, според които изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП се радва на одобрение. Това са една трета от участниците в изследването и 79 на сто от избирателите на БСП. От нея се очаква да разшири влиянието на БСП и да благоприятства създаването на широка лява опозиция. От данните се оказва и че излизането на АБВ от управленската коалиция се радва по-скоро на одобрение- 35% "за", 27% е недобрението. В този ред на мисли Георги Първанов е приеман за най-големият обединител вляво - за 15%, с 10% следва Корнелия Нинова. Други познати леви фигури като Стефан Данаилов, Мая Манолова и Ивайло Калфин са с по-скромни резултати от 4-5%.