Основното оръжие на лидера на ДОСТ Лютви Местан по делото за регистрацията на партията от Софийския градски съд (СГС) е... тълковният речник. Това стана ясно от думите на самия Местан, който коментира забавянето на делото от страна на съда.

Местан разказа, че в едно от разпорежданията на състава на СГС е поискано от ДОСТ да изясни какво се има предвид под думите "установяване на чувството за национално достойнство", записани в устава на партията. Бившият лидер на ДПС обясни, че се е консултирал с тълковния речник, където при обясняването на значението на думата "установявам" е използван като синоним "утвърджавам". Въпреки това обаче в следващо свое разпореждане (което вече бе публикувано в Клуб Z) съдът заявява, че "установяване" не означава "утвърждаване".

КАКВО ИСКА СЪДЪТ ОТ МЕСТАН? КАКВО ЛИ НЕ...

"Няма значение какво мислят академиците", коментира Местан.

Той допълни, че за промяна на устав трябва да се свиква нова национална конференция. 

"С това разпореждане съдът навлиза в полето на политическата целесъобразност и на стилистиката. Това е безпрецедентно", заяви Местан.

Лидерът каза, че има обосновани съмнения в безпристрастността на съда по този казус и с писмо до шефа на СГС е поискал отвод на състава, който гледа делото.

КАЛОЯН ТОПАЛОВ КЪМ МЕСТАН: НЕ ЗАВИСИ ОТ МЕН РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ

"Има политически сили, които нямат интерес от регистрацията на ДОСТ. Това са националистите, ДПС, всички леви, всички проруски сили в българската политика. На балотажа на предстоящите президентски избори ще се явят евроатлантически срещу евразийски кандидат. Регистрацията на ДОСТ има пряко отношение към изхода от президентската надпревара. Ние сме радикална натовска партия".

Това коментира Местан. И припомни, че през 2001 г. никой не е прогонозирал, че Петър Стоянов ще загуби изборите. Това обаче е станало, след като "една партия", по-точно ДПС, подкрепи Георги Първанов.

"Доверието в институциите е част от усещането за държавност. Това не ме лишава от законното ми право да искам отвод".

Така Местан отговори на въпрос дали все още вярва на съда. Запитан дали е възможно, ако не бъде регистрирана ДОСТ, да участва във вота като използва регистрация на други партии Местан отговори, че не искка да разсъждава по тази хипотеза.