Светът става все по-опасно място, по-малко мирно. Това сочат резултатите от 10-ия Световен индекс за мир. 

Влошаването на ситуацията в Близкия изток, липсата на разрешение на бежанската криза и увеличаването на смъртните случаи при терористични атаки са сред причините днес светът да е по-опасно място в сравнение с 2015 г.

Индексът, зад който стои тинк-танкът Институт за икономика и мир, изследва 23 количествени и качествени индикатора в 163 държави. Изследването покрива 99,7% от населението в света. А от тази година в него е включена и Палестина. В индекса се проследяват три елемента - нивото на сигурност и безопасност, разпространяването на вътрешни и външни конфликти, степен на милитаризация. 

81 държави са станали по-мирни в сравнение с изминалата година, положението се е влошило в 79, сочат резултатите.

Бразилия е сред страните, които са отбелязали най-силно движение надолу и предизвиква сериозни притеснения особено в светлината на задаващата се олимпиада, казва Стийв Килелия от организацията пред "Индипендънт". 

Индексът показва, че политическата нестабилност е станала по-голяма в 39 държави, тук е включен и "стряскащият случай" на Бразилия.

Страната пада пет места до 105 място от 163 държави, които са включени в изследването. Това се дължи на увеличения брой на хората в затворите, назначените от държавата спецполицаи, както и известното увеличение в терористичната активност. 

Може би най-впечатляващият резултат от индекса тази година е степента, в която ситуацията в Близкия изток повлича и останалата част от света.

gpi2016.jpg

Според Килелия през последните 12 месеца светът е станал малко по-малко мирен. Ако обаче премахнем Близкия изток от индекса през изминалото десетилетие, ще се окаже, че светът е станал едно доста по-мирно място, добавя той.

"Този пример онагледява влиянието на Близкия изток върху останалата част от света".

"Основната причина е нашата невъзможност да разрешаваме появяващи се конфликти. Конфликтите в Афганистан и Ирак се точат от десетилетия, през 2011 г. избухна войната в Сирия, след това в Либия и Йемен. Този провал е ключът към проблема", смята той.

Смъртните случаи в битки са стигнали 112 хил. - най-високата стойност от 20 години насам. Показателно, в Сирия, Ирак, Афганистан са 75% от всички тези смъртни случаи.

Най-мирната държава в света отново е Исландия. Следват Дания, Австрия, Нова Зеландия и Португалия (9 места нагоре). Топ 10 се допълва от Чехия, Швейцария, Канада, Япония и Словения.

Сирия отново е в дъното на класацията. Според определението Исландия е пример за "позитивен мир". Терминът е дефиниран според няколко индикатора. Тук се включват и показатели като "приемане на правата на другите", "ниско ниво на корупция", "свобода на информацията" и "добре функциониращо управление".

Не е изненада, че Европа е най-мирният регион в света, като 7 от държавите в топ 10 са от стария континент.

Но Европа също не е защитена от войните - Великобритания, Франция, Белгия и т.н. участват във външните конфликти в Близкия изток, както и са изправени пред нарастваща заплаха от международния тероризъм.

Показателите, по които има най-голямо влошаване, са влиянието на тероризма и политическата нестабилност. Смъртните случаи, причинени от терористични атаки, са нараснали с 80 на сто в сравнение с миналата година като само 69 държави не са имали такива инциденти. Атаките са не само по-чести, но и с повече жертви. Държавите, в които са загинали над 500 души при атентати, са се увеличили от 5 на 11 през изминалата година. По отношение на фактора "политическа нестабилност" положението се е влошило най-много в Джибути, Гвинея-Бисау, Полша, Бурунди, Казахстан и Бразилия. 

Индексът дава актуални данни и за икономическите щети от войните и конфликтите в света. Те са оценени на 13,6 трилиона долара или 13,3% от световния БВП, това представлява 11 пъти размера на всички чуждестранни инвестиции в света.

Знак, че конфликтите имат влияние върху целия свят е нарастващият брой на бежанците. За 10 години броят им се е увеличил - до 60 млн. души, това са около 1 на сто от световното население.

Сирия, Украйна и Южен Судан имат най-рязък спад в тяхното класиране между 2011 и 2016 г. През тези пет години и трите държави са избухнали конфликти. Украйна заема 156-а позиция. Русия е много малко по-напред- 151-ва.

От друга страна Шри Ланка, Бутан и Грузия са държавите, които в най-голяма степен са подобрили класирането си.   

България е извън топ 10 на най-мирните страни в света, но е на приличното 29-о място от общо 163 държави.