Община Бургас стана мажоритарен собственик на ФК "Нефтохимик 1962", похвали се официалният сайт на кметството.

В присъствието на общински съветници от всички партии, начело с преседателя Костадин Луков, спортни деятели и фенове, кметът Димитър Николов получи безвъзмездно контролния пакет акции (51 процента) от досегашния им притежател Павел Бошнаков.

Решението Община Бургас да участва в търговското дружество е на Общинския съвет, който го гласува наскоро с 38 гласа "за", 1 против и 1 въздържал се.

Вчера на срещата на клубовете в професионалния футбол и БФС бе потвърдено, че "Нефтохимик" ще играе в новата Първа лига.

"Надявам се повече бургаски фирми да се включат в издръжката на клуба. Ние ще продължим да помагаме, както и досега. Ще бъдем стриктни по отношение на финансовата политика. Разчитаме много и на феновете, които притежават 10 процента от капитала на дружеството. Пожелавам успех на "Нефтохимик" в новата Първа лига и каня всички бургазлии на първия мач на отбора", заяви кметът Димитър Николов.

Той разкри, че за административни нужди на клуба ще бъде предоставен втория етаж на спортен комплекс "Изгрев".

Официално беше представено и новото спортно-техническо ръководство на "Нефтохимик". Изпълнителен директор ще бъде Пламен Михов, който в последните години беше директор на детско-юношеския футбол в БФС.

Бившият елитен бургаски футболен рефер Димитър Костов е новият спортно-технически шеф на клуба, а Николай Тодоров остава на поста административен директор.

Треньорският щаб е в състав: Димчо Ненов - старши, с помощници Тодор Киселичков и Ганчо Евтимов. До дни ще стане ясно кой ще е наставник на вратарите. Директор на детско-юношеската школа ще бъде Мирослав Кралев.

"Децата вече няма да плащат такси, което в голяма степен ще облекчи родителите им, съобщи Пламен Михов. Нека пак напълним стадиона, както преди години, но е нужно търпение. Основно ще разчитаме на бургаски кадри."

Той добави, че основно ще се разчита на школата на клуба. Направен е 3-годишен план за развитието на "Нафтата". Целта е на третата година "шейховете" да се борят за влизане в Лига Европа.