Извършителите на нападенията в Казахстан на 5 юни са получили указания от чужбина.

Това заяви днес президентът на централноазиатската република Нурсултан Назарбаев, предаде Нюз.Ру.

Той не спомена от коя страна са дошли указанията. Но обяви нападателите за "привърженици на радикални псевдорелигиозни движения". Утре е ден на национален траур в страната.

Според Назарбаев станалото е проява на признаци на "цветните революции", които станаха в редица бивши съветски републики Терористите "се възползвали от либералната държавна политика и  опитали да проверят устойчивостта на властта".

На 5 юни група екстремисти нападнаха два оръжейни магазина и казарма в град Актобе. При атаките загинаха 7 души, а 37 бяха ранени. Властите обявиха антитерористична операция, при която бяха ликвидирани 13 души. Още няколко екстремисти се издирват

Днес Комитетът за национална сигурност (КНБ) на Казахстан съобщи, че издирваните терористи стреляли по охраната на пионерски лагер в Актобе. Информацията обаче по0-късно бе опровергана от МВР.

Отговорност за атентатите пое неизвестната досега Армия за освобождение на Казахстан (АОК). В комюнике, разпространено от радио "Свобода", тя се зарече да свали режима на Нурсултан Назарбаев - първия и единствен президент на страната от обявяването на независимостта от СССР през 1991 г.

Експерти обаче твърдят, че такава организация изобщо не съществува.