Мечтата за ранно, финансово осигурено пенсиониране изчезва като дим пред очите на много възрастни американци. Приблизително един от всеки четири работници в САЩ смята да работи поне до 70-годишна възраст, показва изследване на Willis Towers Watson, проведено през лятото на 2015 г., пише CNBC.

Нещата се влошават - около 25% от американците на възраст от 50 години нагоре, участвали в изследване на Центъра за обществени изследвания Associated Press-NORC казват, че изобщо не планират да се пенсионират. Като основен фактор за това решение те посочват липсата на средства.

Нещата изглеждат драматично, но защо се получава така?

От една страна е ясно, че финансовите тежести върху възрастните хора се увеличават. Докладът на Willis посочва, че над 20% от хората на възраст над 65 години работят в момента. Увеличаването на здравните разходи превишава ръста на заплатите и това от своя страна намалява спестяванията, с които американците могат да си осигурят старините.

Но хората не стоят със скръстени ръце. Почти една трета от участвалите в изследването на Associated Press-NORC казват, че през последното десетилетие са усъвършенствали способностите си чрез допълнително обучение, което може да им позволи получаването на по-високи доходи и да им помогне да си намерят работа и на преклонна възраст.

През последното десетилетие пенсионната възраст в големите икономики непрекъснато нараства, но статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие припомня, че преди 50 години в развитите икономики е имало много повече възрастни работещи, отколкото днес.